Thursday 28 January 2010

házi feladat

Van ugye ez a tanfolyamom, aminek a végén majd lesz vizsga, ami bizonyítja, hogy vagyok annyira jó angolul, hogy mehessek egyetemre. A tanárnéni folyamatosan sulykolja belénk, hogy szókincs, szókincs, szókincs, és hogy olvassunk sokat. És én olvasok ugye (nem olyan nagyon sokat, de valószínűleg többet, mint az átlag), de most megkaptuk, hogy nem akármit, hanem újságot. Igazit. (azt is megtanultuk rögtön, hogy vannak a 'tabloid' lapok, ami a Sun, a Mirror, meg ilyenek, otthon a Blikk; meg vannak a 'broadsheet' lapok, a Times, az Independent... ezek a komolyan veendőek) Tehát vettem egy újságot.

És megszenvedtem vele. Mármint a dolog még folyamatban, mert már másfél napja olvasom, de még mindig van benne betű, de ráadásul rengeteg minden, amit nem értek. Nem csak szavak (azok is), de van, hogy olvasom a mondatot, de a végén csak egy nagyon halvány elképzelésem van, miről is szólt az egész. Szomorú. Szánalmas. Arról nem is beszélve, hogy foggalmam sincs a politikáról. És igaz, hogy nem is nagyon érdekel, de ezt a luxust ezentúl nem engedhetem meg magamnak.

Ja és megpróbálkoztam azzal is, hogy jó, hát a cikkeket nem értem, de hát a szórakozás is az újság része, akkor nézzük a keresztrejtvényt... mondanom sem kell, hatalmas kudarc.
Az egyetlen része az újságnak, amit élveztem olvasni, az a könnyedebb hangvételű melléklet volt a közepén, főleg a cikk, ami arról szól, miért is van okunk mosolyogni:

4 comments:

Euthymia said...

nnnna, ha te ilyen élményt írsz le ezzel kapcsolatban, akkor én hogy merjek újságot kinyitni???!

Ráadásul vannak azok a főcímek, amiből a szavakat értedn(egyenként),de együtt a mondat nem áll össze pl.
"how I cheaed death...again"
"daggers drawn at Westminster"
amit most már értek, de mikor az órán elém tették, akkor szédültem nagyon!

Most nem azért, de nekem pár külföldi ismerősöm jár egyetemre angol "nélkül", hogy csak lesek. Én nem is értem, bátraké a szerencse??
bocs, hosszú lettem!

Kitartást és sok sikert! :) :)

vik said...

azt en sem ertem, hogyan - ez a vizsga kell a felvetelihez, es minden egyetemre, bar az valtozo, hogy milyen eredmenyt fogadnak el. a bristoli egyetem viszont eleg magas szinvonalu (benne van az elso tizben az orszagban), szoval iparkodnom kell :)

Anonymous said...

Kihivások nélkül milyen lenne az élet? Neked mindíg kellettek és voltak is! Ezt is megoldod, mint ahogy a többit is.

steve said...

bocs elfelejtettem nevet írni, de azt hiszem úgyis rájöttél.