Thursday 22 January 2009

a masik

Ugy emlekeztem, hogy mikor lattuk a filmet, akkor irtam rola, ezert nem is terveztem a konyvrol emlitest tenni, de most nem talaltam meg, szoval ezek szerint kimaradt.
'A masik Boleyn lany' egy tortenelmi regeny, es ugy kerult a kepbe, hogy az Eclipse tul hamar vegetert, amig otthon voltunk, es kellett valami mindenkeppen. Vasarnap reggel vettem anyunak, de o estere mar be is fejezte, nem volt akadalya, hogy elhozzam az utra...
A tortenet a hires/hirhedt VIII. Henrik udvaraba kalauzolja el az olvasokat. A fiatal kiraly erotol, tettvagytol duzzado ferfi, am (elso) asszonya, Aragoniai Katalin nem tud fiunak eletet adni. Henriknek termeszetesen nagyon fontos lenne a fiu orokos, igy figyelme az udvarholgyek fele fordul. Persze az udvarholgyek osszevalogatasa igazi politikai manover, rangot es hirnevet jelent a kiraly agyasanak lenni. A helyzetet kihasznalva a Boleyn csalad mindent elkovet, hogy lanyukat, a mar ferjezett Maryt (aki a tortenet kezdeten meg csak 13 eves!!!) a kiraly agyaba juttassak. Sikerrel. Mary vegulis beleszeret Henrikbe, bar vegig lelkiismeret-furdalasa van, amiert becsapta es megalazta szeretett kiralynojet. Mary eloszor egy lany- majd egy fiugyermekkel ajandekozza meg a kiralyt, aki boldog es megkonnyebbult, hogy megiscsak tud orokost nemzeni. Aztan jonnek a bonyodalmak. A masik Boleyn lany, Anna, hazater a francia udvarbol. Eleinte mindenben segiti testveret, meggyozodesbol, hogy a csaladot elorebb juttassa; kesobb, mikor Mary belefarad a kiralyba, es raebred, hogy anyanak lenni mindennel fontosabb szamara, eljon Anna ideje. Hihetetlen ambicioval es lelkesedessel tor elore, szeme elott nem kisebb cel lebeg, mint hogy kiralyno legyen. Es mint ahogy azt tudjuk, kiralyne is lesz.
Csakhogy milyen aron. Izgalmas, rengeteg feszultseggel es felelemmel teli a tortenet a titkokkal, intrikakkal teli kiralyi udvarban... de ami leginkabb meglepett az a kimeletlen realitas. Ugyan ket vampiros konyv kozott olvastam, de egyertelmuen ez volt a legveresebb.

No comments: