Sunday 21 February 2010

a rénszarvasokról

Mi más lehetne még hátra a lappföldi beszámolóból?
A rénszarvasok szelídek, szépek, és nagyon jó fejnek tűntek. Először második este találkoztunk velük. Húztuk a bevásárlást magunk mögött a kék szánkón, még nem szoktuk meg a sötétet (közvilágítás minimális, szerencsére) és zseblámpával épp bevilágítottunk az utcánkba - és három világító szempár nézett vissza az út közepéről. Persze lekapcsoltuk, és vártunk, hogy akkor most mi lesz. Mégiscsak vadak, meg agancsuk is van, és nem voltunk benne biztosak, hogy most ők félnek-e vajon tőlük, vagy potenciális ellenség vagyunk, akiktől meg kell védeni a területet...? Aztán nem történt semmi, ők is csak néztek minket. Viszont nagyon hideg volt, és a sötét miatt sokat nem láttunk belőlük, úgyhogy a várakozás kezdett unalmas lenni, elindultunk feléjük, hazafelé. És nem kifejezetten ijedősen, de azért bevonultak a fák közé mikor közelebb értünk.
Másodszorra még világosban futottunk össze. Én épp a túlélésért küzdöttem (=cipeltem a sícuccot a vállamon a busztól a házig. nehéz, plusz sícipő volt rajtam. dombra fel.), és akkor egyszercsak valaki kisétált elénk az útra a szomszéd ház mögül. Meglepődtünk/megtorpantunk, aztán nem sokkal később jött a párja is - mint kiderült, a szomszéd bácsi zargatta el őket a teraszról. Azt mondta, hogy szokott kirakni nekik régebben ennivalót, de aztán nagyon odaszoktak, és aranyosak ugyan, de fél, hogy az agancsukkal véletlenül kiverik az ablakot, úgyhogy majd építenie kell valami kerítésfélét. A szarvasok eközben előttünk sétáltak, át az udvaron, és voltak olyan kedvesek, hogy megvárták, míg lerakom a léceket, előkapom a gépet, és megörökítem őket az utolsó pillanatban az erdő és az udvarunk közötti hókupacon.
Ez a két találkozás elég is volt ahhoz, hogy megkedveljem a rénszarvasokat, így mikor arról döntöttünk, hogy az utazási iroda által ajánlott attrakciók közül mit is nézzünk meg, nem volt olyan nehéz a választás. Rénszarvasfarm. Szánoztunk, simogattuk, etettük őket, Z megtanult számi lasszót dobni... és mindeközben nagyon hideg volt, ezért kép nem sok van, de higgyétek el, hogy jó volt. :)

2 comments:

vica said...

indulok ide. a beszamolod engem teljesen meggyozott!!! gyonyoru!!!

A said...

nekem az a helyes kis fehér, nagy csokibarna szemekkel, kissé zsemlésfelhővel a bundácskáján, az a kedvencem...