Saturday 13 February 2010

a síelésről

Yllas (ejtsd: üllasz) egy nagyon kicsi hegy, sőt inkább csak domb, a maga 718 méterével. De mint kiderült, a méret annyira nem számít, mert legalább annyira jó síelésélményt nyújtott, mint az Alpok. Sőt. Először is: van hó. Sok. Gyakorlatilag minden nap esett. Ha napközben esetleg nem, akkor éjszaka. És a friss havon nagyon jó síelni. Másodszor: hideg van. Nagyon hideg. Nem olvad el a hó napközben, és lesz lucskos felső rétege, hogy aztán éjszaka jéggé fagyjon - amin nem annyira jó síelni, hanem porhó marad. Harmadszor: nincsenek emberek. Én nem is értem, de valahogy eltűnik a tömeg azon a helyen. Nincs sorbanállás a sílifteknél, nem kell kerülgetni senkit a pályákon... a legtöbb síelő egy pályán akkor láttam, mikor elém került az egyik sísuli (oktató + öt manó + mi ketten = nyolc ember!).
Persze vannak árnyékos oldalai is a dolognak: Olaszországban minden liftnél van egy hütte, itt összesen volt három választási lehetőségünk, ebből egy a hegy teljesen másik oldalán. És nincsenek tészták, ami nekem nagy szívfájdalom, sose felejtem el a tavalyi fokhagymás-spenótos-koktélparadicsomos gnocchimat... Aztán hideg is van. Nagyon hideg. Voltak olyan napok, mikor felkeltünk, és nicsak, már majdnem süt a nap. Aztán mire felér az ember a hegy derekáig, addigra kiderül, hogy ott kezdődik a felhő, és nincs egyedül, mert a széllel jár, ráadásul a felhőben havazik. És elindulsz lefelé a nagy fehérségben, nem tudod, hol ér véget a hó, és kezdődik az ég; van ugyan maszkod, de azért érzed ahogy a szúrós kis hópelyheket az arcodba csapja a szél, és csak siklasz, és reménykedsz, hogy majd ügyesen átjutsz a hóátfúvásokon. Lent pedig már egészen melegnek tűnik az éghajlat a csúcshoz képest... :)
Ez nem hangzik jól különben, de nem rossz. Jól fel kell persze öltözni, gyapjú aláöltözet, miegymás, de ha ez megvan, akkor minden nap hősnek érezheted magad. Olyanok voltunk, mint a sarkkutatók, meg a bácsik a Delta elején: csak mentünk-mentünk a hóviharban rendületlenül, és "there is no sound but the wind"... Ja, mert Finnországban csend is van, és hihetetlen nyugi.

1 comment:

steve said...

Nagyon klassz lehetett, de azért nem véletlenül féltettünk benneteket.

A képek csodálatosak, mindenkinek ajánlgatom megnézésre!!