Wednesday 21 April 2010

London - Tate Modern

A Tate Modern a kortárs művészetek múzeuma, és voltak is fenntartásaim. Mert egy modern festmény sokkal nehezebben érthető, mint egy klasszikus portré, vagy legelésző tehenek az árokparton, vagy egy csokor virág. És tudom, hogy nem kell feltétlenül mindent érteni, de a kortárs alkotásoknál sokszor van, hogy nem tudok azonosulni a mondanivalóval, nem látom, amit a művész látott benne, vagy egyszerűen csak zavar az egész, és nem is érzem művészetnek.
És nagyon sok volt ilyen (pedig megint nem tudtuk bejárni a múzeumot, mondjuk itt inkább az volt a helyzet, hogy egy idő után telítődtünk), de szerencsére akadtak olyanok is, amik érdekesnek bizonyultak.
Itt van pl ez a nagy doboz (erről még van kép, később aztán kiderült, hogy itt pl nem lehet fotózni):
Hatalmas konténer, lábakon. És a félemeletről látod meg, és látod, hogy mászkálnak lent emberek, alatta is, meg hogy mögé is be lehet menni. És persze kíváncsi vagy, hogy mi a csuda ez, hát lemész. És körbesétálsz, és kiderül, hogy semmi.
From 2010.04.03. - Tate Modern
Pontosan az, aminek látszott: egy konténer. Üres, és bent sötét van. És mégis rávettek, hogy menj le egy emeletet, járd körbe, menj be (csak a biztonság kedvéért, hátha mégis van bent valami)... :)
Amúgy meg láttunk Miró-t, meg Picasso-t, meg Dali-t, hogy a nagyokat említsem, sőt még volt egy Monet is - na azt például nagyon jól értem. Csíkok, maszatok, pasztellek, tavirózsa, szép.

No comments: