Monday 2 August 2010

Harbour Festival

Gondolom más városokban is így van azért, de Bristolra mindenképp nagyon jellemzőek a fesztiválok. Most hétvégén volt pl a szokásos hajós ünnepünk (a régebbiek itt és itt), és egyedül ugyan, mert a végén senkit nem tudtam rábeszélni, de én is lementem körbesétálni.





Idén átrendezték kicsit a dolgokat, és így nekem lett egy új kedvenc helyem. Első évben a cirkuszosokat szerettem a legjobban, tavalyelőtt a zene fogott meg, tavaly pedig a rengeteg helyi és nemzetközi ételkülönlegességek, mindenféle jóság... De most, most a tudatosság. Összegyűjtöttek az 'amfiteátrum'ba egy csomó zöld céget, és egy kis ökofalut csináltak - mondanom sem kell, itt töltöttem el a legtöbb időt (és nem csak azért, mert az egyik sátorban önkénteskedtem egy pár órát). 

Az egyik kedvencem az egyik sarokba kitelepített ideiglenes kis kert, tanösvénnyel, ami az allotmenteket meg közösségi kerteket népszerűsítette. Az allotment egy, az önkormányzat tulajdonában lévő földterület, amit felosztanak pici parcellákra, és kiutalják emberkéknek gondozásra, kertészkedni. Az rád van bízva, hogy mit termelsz, zöldség-gyümölcsöt, vagy csak virágokat, de szeretik hangsúlyozni, mennyivel egészségesebb az, amit magad nevelsz, és friss, és nem utazta át a fél világot, a környezetvédelmi vonzatairól nem is beszélve. És ugyanígy vannak olyan kertek is, amik nincsenek parcellákra osztva, hanem közösen ápolják egy csoport tagjai. Tőlünk pár utcányira is van egy ilyen, szerintem valamikor egy ház állt ott, és mikor lerombolták, nem építettek a helyére újat, hanem inkább ültettek egy ilyen kertecskét, fákkal, virágokkal, meg padokkal.
A másik nagy kedvencem az a sarok volt, ahol az alternatív energiaforrásokat reklámozták - napkollektorok, szélkerekek... és a legviccesebb: felállítottak egy sorba vagy nyolc biciklit, és a járókelőkkel termeltették az áramot. Azok meg vígan tekertek a szomszédos színpadról dübörgő jó kis folkzenére.
És persze emelett volt a szokásos kaja, meg hajók, meg lakóhajók, meg zászlók, meg kalózok, meg kavalkád.

2 comments:

Judit, Zoli said...

Szuper lehetett, néztem a képeket is. És szereztél magadnak egy pici földdarabot, hogy saját termesztésű paradicsomot ehessetek???

vik said...

:)
sajnos nem olyan egyszeru a dolog, hosszu varolistak vannak, meg minden.
meg Z amugy se egy olyan kerteszkedos fajta, egymagamnak meg lehet, h kicsit sok lenne. pedig szeretnem nagyon...