Sunday 15 August 2010

miért vagyok vegetáriánus?

Ezt a kérdést sokszor megkapom, és már régóta terveztem írni róla, úgyhogy most megpróbálom összeszedni a gondolataimat, és összefoglalni, hogy miért is.
1.) nem eszem húst, ezzel jónéhány állatot kímélek meg a szenvedéstől. a nagyüzemi hústermelés egyáltalán nem veszi figyelembe az állatok igényeit: minél többen vannak minél kisebb helyre bezsúfolva, természetellenesen gyorsan felhízlalva, sokuk egész élete folyamán nem is lát napfényt. a lemészárlásuk majdhogynem megváltás számukra
2.) nem eszem húst, ennyivel is kevesebb kemikália kerül a szervezetembe. ahhoz, hogy az embertelen körülmények között életben tartsák az állatokat, rengeteg gyógyszert, antibiotikumot etetnek meg velük. meg ugye nem maguktól nőnek olyan gyorsan olyan nagyra sem...
3.) a húsgyártás nem túl hatékony biznisz. gabonát termelnek, hogy megetessék az állatokkal, amit aztán megetetnek az emberekkel... csakhogy így a végén kevesebb élelemhez jutsz, mint ha maradtál volna a gabonánál. a földterületen, amin egy kiló húst előállítanak, kb százötven kiló krumplit lehetne megtermelni. hány éhes afrikai gyereket lehetne azzal jóllakatni?
4.) környezetvédelem. a marhák emésztés közben metánt termelnek. a metán pedig üvegházgáz. viccesen hangzik, de a szarvasmarhák jelentősen hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.
5.) a zöldségek finomak. nem mondom, nekem is vannak gyengébb pillanataim, a sülő szalonna illatának az egyik legnehezebb ellenállni... de általában nem kell erőlködnöm, mert nem hiányzik a hús - nekem sem, és a szervezetemnek sem. 
Ezzel persze nem akarok senkit 'megtéríteni', inkább csak gondolatébresztő. Már az is sokat segít (az egészségednek és a környezetnek), ha lecsökkented a húsadagot, minden nap helyett mondjuk csak heti kétszer-háromszor eszel, és az olcsó 'gyári' helyett ha nem is a nagyon drága bio-terméket veszed, de legalább olyat, ami 'free-range', azaz a csirkék kapirgálhattak, és a marha is látott zöld füvet.

4 comments:

Dani said...

Csak, hogy kötözködjek kicsit,
1. pont: Ha a mészárlásuk "megváltás" és te nem eszel >> kínzod őket
4. pont: Ha nem eszem marhát >> elősegíted a globális felmelegedést

:)

Eva said...

én egyszer próbáltam hús nélkül élni, két évig valahogy bírtam is. azóta nem próbálom. viszont nagyon keveset, max 1-2szer a héten, hogy húst eszek (eszünk).

vik said...

Dani: ne kotozkodj, te sem eszel marhat. amugy pedig gondolom te is erzed, hogy a hangsuly azon van, hogy tegyunk valamit a valtozasokert
Vica: en egyelore masfel evnel tartok, es mondjuk eszek halat, tojast meg tejtermeket, de jol birom :)

Dani said...

Okeoke.. :)