Thursday 6 March 2008

veres

Kedden, mielott atkoltoztettuk Szabinat, moziztunk egyet. Nagyon regota meg akartam nezni, mert... sok minden miatt, es most meg mindig feldolgozas alatt all bennem a film. Igy elso nezes utan csak annyit tudok mondani: a Sweeney Todd nagyon fura film.
Sweeney Todd tortenete az angolszasz folklor egyik legismertebb darabja, kb olyasmi mint Hasfelmetszo Jack, borotvas sorozatgyilkos. Letezese nem bizonyitott, bar valoszinu, hogy a legendanak lehet nemi valosagalapja. A csaladjatol megfosztott egykori borbely, Benjamin Barker visszater Londonba, hogy ujranyissa borbelyuzletet - uj neven. Termeszetesen elsosorban a bosszu hajtja, de aztan megcsomorlotten az egesz vilagtol, sorra teszi el vendegeit lab alol, mig szovetsegese, Mrs. Lovitt a tetemeket belesuti piteibe, amiket a borbelyuzlet alatt levo kis boltjaban arul. Majdhogynem valogatas nelkul ol, hiszen szeretteit mar meg nem mentheti, a bosszunak nincs 'felszabadito ereje', hosunk vegzete csupan az elkeseredett oles maga.
A rendezo Tim Burton. Ez garantalja a csodas latvanyvilagot, a teljesen elvarazsolt Londont, a groteszket, a tulvilagi kepeket. A foszereplo Johnny Depp, amihez nem is igazan kell semmit hozzatenni, szeretjuk, csodaljuk, zsenialis. Es akkor mindehhez jonnek a remekul valasztott mellekszereplok, a tokeletes operatori munka - es kapunk egy nagyon jo filmet.
Csak.
Csak nem is tudom. En nagyon szeretem Tim Burton munkait, tudom, milyen morbid, es sotet, es alvilag. Es en szeretem az ijesztgetos-veres horrorokat is. De ez kiakasztott. Mert ebben RENGETEG a ver. Tenyleg. Nem maguk a gyilkossagok dobbentik meg az embert, hanem a karakterekbol-karakterekre spriccelo - omlo - frocsogo ver. Tudom persze, hogy mindez nem veletlen, a ver ilyen teatralis hasznalata hozzatartozik ahhoz, hogy megertsuk/ateljuk a szereplok szemelyiseget... raadasul a ver szep is - az egesz film sotet, hideg szinvilagu, rideg. Kiveve a rengeteg, gyonyoru, voros, meleg vert. Csak... mindez parositva azzal, hogy ez egy MUSICAL, a verontasok kozben lagy zene szol, a karakterek lepten-nyomon dalrafakadva osztjak meg velunk gondolataikat... Furasag a kobon. Mary Poppins hazassaga a Lancfureses Gyilkossal.


2 comments:

Anonymous said...

Kedvet kaptam, megnézem :D

Anonymous said...

Ezeket láttátok már?

http://www.youtube.com/watch?v=IvNkGm8mxiM

http://www.youtube.com/watch?v=f3THVbr4hlY