Tuesday 3 June 2008

buszkek lehetunk

Azt hiszem, eddig errol nem irtam reszletesen, de ugy tunik, az angolok elegge igyekeznek kornyezettudatosan elni. Rengeteg bio/organikus termeket lehet kapni, tobbfele kornyezetkimelo tisztitoszer kozul lehet valasztani, nagyon sokan kozlekednek biciklivel... es persze szelektalunk.
Ez ugy nez ki, hogy a haz elott vannak a rendes kukak, van kicsi barna kuka a szerves hulladeknak (kajamaradek), meg vannak fekete ladak az ujrahasznosithatoknak. Ebbe megy kulon a papir, fem, uveg. Ami szep es jo, de tudjuk, hogy a fo problemat a muanyagok jelentik, hiszen az az, ami semmikepp sem bomlik le (kiveve nehanyat), amit valaha muanyagot gyartottak, az mind itt is van a Foldon. Sajnos valamiert a muanyagokat nem gyujtik ossze szelektiven a hazaktol - viszont el lehet vinni oket a gyujtopontokba, 'muanyagbankok'ba - es a muanyagpalackokbol keszitik peldaul a fent emlitett barna kukakat es a fekete ladakat.
Ez a rendszer ket eve mukodik Bristolban (ezalatt csaknem 35%-al nott az ujrahasznositas / komposztalas aranya) - az egyik leghatekonyabb varos vagyunk az Egyesult Kiralysagban (es biztos vagyok benne, hogy elokelo helyen ugy Europaban osszesen is). 2007-ben 930 tonna muanyagpalackot gyujtottek es hasznositottak ujra.
Persze nem elegszunk meg ennyivel. Juniusban tartjak az 'Ujrahasznositas Hete't. Ezalatt ot uj gyujtopontot allitanak fel muanyagpalackoknak es a tobbretegu (tetrapak) dobozoknak, es arra buzditanak, hogy tegyunk akar csak egy plusz lepest, hasznositsunk ujra plusz egy dolgot - es azzal is nagy eredmenyeket tudunk elerni.
Szoval szelektalunk. Es egy honapja eco-mososzert hasznalunk.
Felek, hogy ez nem kompenzalja elegge azt, hogy ketten, ket kocsival, ketfele jarunk dolgozni, de azert probalkozunk.
Erdekes:

1 comment:

Euthymia said...

Szia, múltkor az Eden Porject nézegetése közben mi is pont ezt beszéltük, hogy ez mind szép és jó, csak egy kicsit talán, már KÉSŐ!! de azért reméljük, hogy valamit lehet javítani a helyzeten...szép napokat!