Tuesday 24 June 2008

Witley Court

Jolvan, tudom, hogy mostanaban nem nagyon irok - raadasul azt sem mondhatom, hogy megvan ra az okom, mert igazabol nem nagyon (marmint persze azon kivul, hogy dolgozom meg ilyesmi).
Szoval most irok.
Ket hettel ezelott (hihetetlen, hogy ilyen regen) ugy volt, hogy megerkezik Z uj gitarja, ezert az egesz hetveget vele tolti, szoval nekem ki kellett talalnom valami programot magamnak. Es ha mar, akkor valami csajosat. Felpakoltam Szabinat es Zsokat, autoztunk egy nagyot es megneztunk egy varazslatos helyet.
A Witley-haz mar regesregen, a normannok idejeben is haz volt, igaz kicsit maskepp nezett ki, aztan az evek soran mindig epitgettek hozza, meg atalakitgattak, fuggoen attol, hogy epp ki volt a tulajdonos. Fenykoraban tobb kiralyi sarj is megfordult itt, kartyapartiktol es zenes mulatsagoktol volt hangos az udvar. Egeszen az 1938-as tuzveszig, amiben a haz nagy resze odaveszett, es nem is allitottak helyre soha, hagytak egeszen leromlani. Szerencsere csaknem 70 ev elhagyatottsag utan az English Heritage felkarolta, es amennyire lehetett, helyrehozta a helyet: a legutolso allapotok szerinti olasz barokk hazat, az (Angliaban eleg egyedulallo) barokk templomot, es a csodalatos kertet. A haz korul nyirott gyep, kis sovenyekkel szegelyezett viragagyasok, igazi 'angol kert'... es a szokokutak. Neha meglepodik az ember, hogy mennyire hatassal vannak ra ilyen egyszeru dolgok. Olvastam a hazrol elore kicsit, es mindenhol kulon kiemelik, hogy 'a hires Perszeusz es Andromeda kut', es hogy milyen gyonyoru, es hatalmas... es ugy voltam vele, hogy biztos ez is olyan, hogy szegeny angolok mindennek tudnak orulni, meg mindenbol nagy dolgot csinalnak. Aztan ottvoltunk, es orankent be is inditottak 20 percre (hehe, szamoljatok ki, mennyi idot toltottunk ott, legalabb haromszor lattuk), es bar eloszor nem talaltam kulonosebben nagy szamnak, a vegere megis vagy egymillio kepet csinaltam rola, es tenyleg sokaig csak ultunk ott a fuben a lanyokkal, es csak neztuk, es neztuk. Tehat azert valami kis varazs van benne. Vagy csak a viz miatt. Vagy mert sutott a nap. De mindegy is, mert jo volt nekunk.
Megebedeltunk a kis kockas takaron, aztan piheneskepp meg beultunk a templomkertbe egy-egy tejeskavera, mielott a kert tobbi (nagyobbik) reszet felfedeztuk volna. Ami egy dzsungel. Egy resze meses, szines azalea/rododendron dzsungel, aztan vannak masfele bokros reszek is, meg hatalmas, gyonyoru fenyok, es ami nekem a legjobban tetszett: 'a vadon'. Napsutotte ret az arnyat ado fak kozott, derekigero fu-, es vadvirag-, es margaretatenger.
Es mar megint tul omlengos vagyok. De nektek is tetszett volna.

3 comments:

Anonymous said...

woh, eszméletlen képmennyiség.. :D
szépek

Pizsama said...

Zé mér nem ír?

vik said...

hát Pizsi, ezt beszéld meg vele :)