Monday 9 June 2008

a kozlekedesrol

Euthymia (aki szinten zenesz, es Angliarol blogol) irt egy hosszu-hosszu bejegyzest a kozlekedesrol, es bar vannak kozos pontok, mi (en) maskepp eljuk meg egy kicsit...
Ugyanott kezdem en is: ugye a masik oldalon kozlekedunk (Teso meg masok mondanak, hogy a rossz oldalon, de maradjunk annyiban, hogy a masik). Az elejen kicsit szokatlan, oda kell figyelnie az embernek, merre is nez, mielott lelep a jardarol - de minden olyan helyen, ahol nagyobb mennyisegben felteteleznek turistakat megjelenni, nagy betukkel fel van festve a gyalogatkelohelyeknel, hogy LOOK RIGHT (az persze megint mas kerdes, mennyire automatikusan feltetelezik, hogy mindenki ert angolul). A gyalogos kozlekedesrol / kozlekedesi moralrol kulonben odakat tudnek zengeni, hogy mennyire odafigyelnek az autosok a gyalogosokra (motorosokra es biciklisekre is), hogy az autos .megall. es .atenged., akkor is, ha nincs lampa a zebranal meg ilyenek. Az elejen nagyon sokszor ereztuk nagyon hulyen magunkat, mikor mi megalltunk az ut szelenel, de az autos is megallt, es nezett rank, hogy mi van, mi meg neztunk ra, hogy mi van... de nagyon hamar hozza lehet szokni, es otthon is elvarna az ember, ahol meg inkabb ne is beszeljunk rola, milyen az autosok hozzaallasa a gyalogosokhoz.
A kerekparos kozlekedesrol sajnos nem tudok sokat mondani, mert nekunk nincs, szoval csak amit latok: nagyon sokan vannak. Pedig Bristol szerintem nem egy biciklis leanyalom, annyi dimb-domb, emelkedo-lejto van... es megis. Rengeteg kerekparut van, es ahol nincs, ott is nagyon figyelnek rajuk az autosok, gyakorlatilag elsobbseget elveznek mindenhol (amit kulonben mocskosul ki is hasznalnak, mintha a szabalyok rajuk nem is vonatkoznanak, autos szemmel nezve sokszor kifejezetten bosszanto modon), de a tenyleges bicikliselmenyrol inkabb Ibit vagy Szabinat kene kerdezni.
A tomegkozlekedesrol/buszokrol irtunk mar tobbszor is, szoval nincs mas hatra, mint az autozas.
Autos karrierunket az Egyesult Kiralysagban rogton ugy kezdtuk, hogy megerkeztunk Lutonba es bepattantunk egy berelt autoba, hogy fittyet hanyva az 'eletunkben eloszor're, leautozzunk Bristolba. 150 merfold, 2.5 ora. Melyviz. Raadasul kezi valtos, az otthon megszokott jo kis automata helyett. De tuleltuk. Es meglepoen gyorsan akklimatizalodtunk. Sot. Azota egyre tobbszor erzem, hogy tulajdonkeppen sokkal logikusabb ez igy, ezen az oldalon (sokkal tobb ertelme van a jobbkezszabalynak, ha a baloldalon haladsz). A kormanyon minden kapcsolo ugyanott van, tehat pl ugyanazzal a kezeddel jelzel iranyt, mint amivel valtasz - persze nem tudod egyszerre csinalni, sokkal hamarabb kirakod az indexet a kanyarodashoz, hogy aztan vissza tudj valtani - ergo biztonsagosabban kozlekedsz. Es akarmilyen bena is vagy balkezzel, siman megy a valtas. Valahogy minden kezreesik.
Persze azert be kell vallanom, hogy neha-neha, jobbra nagyivben a rossz savba kanyarodok.

1 comment:

Euthymia said...

Szia, én ezt nem értem, de lehet, hogy velem van baj, mert szerintem nagyjából 99,5%-ban egyformán gondoljuk...(vagy az írásból ennyire más jött át neked?!)
Remélem, nem, mert akkor szomorú lennék :(
Szép napot!!