Tuesday, 17 February 2009

les triplettes de belleville

A Belleville randevú nagyon fura mese.
"Champion mélabús kisfiú, akit nagymamája, Madame Souza nevel. Kedvetlen gyermekkorában egyetlen társa Bruno, a nem túl szép, sőt ronda és mafla kutya. Mikor a mókás Souza mama felismeri, hogy a fiúcskát kizárólag a biciklik érdeklik, megajándékozza őt eggyel. A kezdeti örömöt hamar szigorú szellemű edzőgyakorlatok váltják fel - a bicegő idős hölgy esernyővel a kezében, síppal a szájában dirigál. Az évek múlásával Champion a biciklizés nagymesterévé válik, olyannyira, hogy egy napon elindul a híres Tour de France-on. A verseny alatt azonban két, feketébe öltözött, titokzatos férfi elrabolja őt. Nincs mit tenni, Madame Souza és hűséges kutyája, Bruno Champion keresésére indulnak. A nyomok az óceánhoz vezetnek, így hát vízibiciklivel könnyedén átszelik azt. A túlparton egy nagyvárosban találják magukat, melynek neve Belleville. Itt találkoznak a Belleville-i zenészhölgyek triójával, az 1930-as évekbeli Music Hall hajdani különc sztárjaival, akik különleges, elsősorban - sőt, mindig - békából készült eledeleken élnek, s a porszívótól, biciklikeréktől és hűtőszekrénytől kezdve szinte mindent képesek hangszerként megszólaltatni. A három hölgy elhatározza, hogy segítő kezet nyújt Madam Souzának és Brunónak a francia maffia ellen folytatott ádáz küzdelmükben."
Ennyi a sztori. Akár Disney-film is lehetne belőle, kellően megcukrozva és felhabosítva. De nem. A szereplők mind kicsit torzak (jó, mondjuk ki, rondák), túl lassú, a helyzetek túlságosan valóságosak, mindennapiak, kicsit ironikus... viszont működik. Tökéletes zene, tökéletes csendek, a rondasággal is szerethető karakterek. Karikatúra. Nem tudom, miért nem láttam eddig.

1 comment:

Péter_xx said...

kb 5 éve szerettem volna újra látni ezt a filmet csak nem tudtam a címét , AZ egyik legjobb animácíós groteszk,szatira,vígjáték meg miegymás , 100/10 -re értékelem