Wednesday 6 October 2010

Eden Project - I

Van ez a hely, ahova azóta el akartam jutni, hogy ideköltöztünk. Vártam és vártam, és kétszer már majdnem, de valami mindig közbejött. Pl a távolság, mert azért jó sokat kell autózni. Vagy az időjárás. Vagy az, hogy ez azért nem egy kifejezetten férfibarát program. És gondoltam, most hogy jöttek anyuék, tökéletes alkalom adódott végre valóra váltani egy álmot. Persze kicsit féltem is, hogy felspannoltam magam, aztán majd csalódnom kell, de szerencsére nem így lett. 
Az Eden Project egy régi kaolinbánya gödrében létesített kert. Ami még nem tenné különlegessé, számtalan, többféle céllal létesített kert van Angliában... ami viszont igen: a világ legnagyobb üvegháza, benne másfél hektárnyi esőerdővel.


A két buborék nem csak a mérete miatt különleges, nem hiszem, hogy van még hasonló - fémvázon hatszögletű, háromrétegű fóliapárnák. Az általuk körbezárt levegő súlya nagyjából megegyezik a fémvázéval. Tényleg hatalmas. 
Először a kertbe érkezik meg az ember (nem, először megveszed a jegyet, amivel aztán sok más látványossághoz hasonlóan egy évig bármikor ingyen visszajöhetsz) - és bár már vége van a nyárnak, és sok mindent betakarítottak, egyértelmű volt, hogy igazi kis paradicsom lehetett. Gyógynövények, zöldségek, gabonák, mindenhol kis ismeretterjesztő táblák, hogy mit-mire használnak; kis földtörténeti ismertető az igazi ősi növényekről; és persze rengeteg rengeteg virág.

4 comments:

Judit, Zoli said...

Biztos nagyon szép volt. Majd ugye feltöltöd a képeket is? Mert biztos sokat csináltál :-)

steve said...

Folytatás is lesz????

vik said...

lesz folytatas is, es kepek is :)

steve said...

A google keresőben már a 10. helyen vagy írásoddal.