Tuesday 12 October 2010

Eden Project - II

Nem is tudom, hol kezdjem. De talán hagyjuk a legjobbat a végére.
A kisebbik sátor a mediterrán világ növényeinek ad otthont. Spanyolország után nekünk ez inkább otthonos volt, mint kifejezetten különleges, de azért akadtak érdekességek. Az éghajlat hasonlóságai miatt ide sorolták pl Dél-Afrikát is, és ott jónéhány dologról fogalmunk sem volt, hogy micsoda.
Hatalmas agavék, rengeteg színes bougainvillea, jázmin, rózsaszín amarilliszek...
Akármilyen szépek voltak, a legtöbbet mégis a haszonnövényeknél időztünk. A kis kert mellett volt egy néni, aki már épp készülődött haza, de volt nála egy cserép, ami felkeltette a figyelmemet. Egy gyapotnövény. Odamentünk, megfogdostam, és mint az ilyen nénik szoktak, elkezdett velünk beszélgetni. És beszéltünk a gyapotról, a pamutról, hogy a gyapjú a legtisztább anyag, amit viselhetsz (legkisebb ökológiai lábnyom, persze leszámítva, ha Új-Zélandról szállítják), hogy az iparilag termelt fehér gyapotot mennyi vegyszerrel kezelik, viszont van egy sokkal ellenállóbb, ami nem fehér, hanem a barna gyönyörű árnyalatait viseli, és tökéletesen alkalmas biotermelésre. Aztán volt nála egy mini rokka is, amit épp egy könyvméretű dobozzá csomagolt össze, és ezzel összefüggésben megtudtuk, hogy miért van az indiai zászló közepén egy kerék... de ez most hosszú sztori lenne. Mindenesetre rengeteg információval gazdagabban fejeztük be a beszélgetést.



2 comments:

Judit, Zoli said...

Ezek szerint lesz még Eden Project III. is? Remélem!
Megnéztem a képeket, tényleg gyönyörű & érdekes lehetett! Ha legközelebb nálatok járunk, remélem minket is elviszek ide!

vik said...

:) mikor jöttök?