Friday 15 October 2010

víz, víz, tiszta víz

Blog Action Day van ma, és a téma: VÍZ. Nem csináltam még ilyet, de ugye mindennek eljön egyszer az ideje...



A víz jelentőségét számunkra (és a bolygó számára) gondolom nem kell részletezni: a Föld kétharmadát víz borítja, és az emberi test is körülbelül ugyanekkora hányadban áll vízből, az Élet (ahogyan mi ismerjük) nélkülözhetetlen feltétele. Épp ezért lenne fontos, hogy vigyázzunk is rá - ne szennyezzük azt a kevés tiszta vizünket, ami van, és ne pazaroljuk.
Két dolog van még, amit most megosztanék:
Az egyik egy érdekesség - a különböző élelmiszerek megtermeléséhez szükséges vízmennyiség. Mennyivel több víz kell egy kisebb darab marhahús (harminc deka húshoz 4650 liter) előállításához, mint pl egy kiló krumpliéhoz (900 liter). Újabb pluszpont a vegetáriánusoknak... :)
A másik nem kapcsolódik szorosan - eddig sajnos akármennyire is szelektáltuk az összes szemetünket, nem sikerült azt a szokást levetkőznünk, hogy üveges vizet vegyünk. Nem mindig, és nem sokat, de azért mindig meg tudunk tölteni egy zacskót a palackokkal, hogy elvigyük a gyűjtőbe. Tudjuk, hogy valószínűleg nem nagyobb az ásványianyag tartalma, és gyakorlatilag csak az extra szemétért fizetünk... mégis, meg tudtuk magunknak magyarázni, hogy rossz a csapvizünk íze, hogy most kell, mert utazunk, és az útra... De most megkaptam az utolsó lökést, és megrendeltem egy ilyet. Hurráhurrá, még egy kicsit zöldebbek lettünk!

4 comments:

steve said...

Jó formája van a kancsónak, hol lesz a helye?

Unknown said...

Mi is ilyet használunk :) Semmi rossz íze nincs tőle a víznek, pedig itt Belgiumban is csapnivaló a csapvíz. A vasalóba is töltheted, mert a vízkövet is kiszedi belőle.

vik said...

gondolom nyaron a hutoben, telen eleg a pulton (ugyis a konyha a leghidegebb helyisegunk

Nora - a vizko jo hir, ez pl egy olyan dolog, ami minden alkalommal kiakaszt itt: olcsobb a literes kiszerelesu desztillalt vizbol venni otot, mint megvenni az otlitereset. es allok a polc elott, es nem ertem.

A said...

Milyen elven működik?