Friday 13 April 2007

13

Ez a péntektizenhárom dolog kacérkodott velünk egy darabig, de aztán csak legyőztük (kis segitséggel). Mert ugye összefogott az angol bürokráciával, de mi meg a sikesszel és így persze rögtön mi lettünk a jobbak.
Van az a kalandjáték amit ugy hívnak hogy a kocsivásárlás. Tegnapelőtt vettünk egy öreg Fiestát. Találkoztunk a sráccal, megnéztük, kipróbáltuk, tetszett. Az anyukája nevén volt a kocsi, mondtuk, hogy azért szeretnénk vele is beszélni, meg hogy akkor írjunk szerződést, ilyesmi. Szerződést? Ja az nem kell. Van egy ilyen papírka, ami nagyjából a forgalminak felel meg, ennek van két letépős része: kitöltitek őket, és az egyiket beküldik valami hivatalba, akik elvégzik az átírást a másikkal te mint vevő elhozhatod a kocsit és a tulajdonjogod addig, míg postán megjön az átírásos értesítés (max 6 hét alatt) Ez persze nekünk fura, mert ezek szerint vannak itt is egyszerű dolgok, de még nincs vége: Kell a kocsira MOT (ami nagyjából a forgalmi vizsga), kell hogy fizess utána adót (útadó, környezetvédelmi, valami ilyesmi) és kell, hogy biztosítva légy. Szerencsére az első kettő még egy darabig érvényes, de a biztosítás nem a kocsira, hanem személyre szól, szóval azt mindeképp nekünk kell megkötni. Ja és hogy hogyan? Simán fel lehet hívni a biztosítókat, és azt mondani, hogy akkor te most ezt szeretnéd és ennyi. Csakhogy. Hiába van dombornyomott Mastercardom (amit direkt azért csináltattam, hogy tudjam majd itt használni), mert egy kalap lepkét sem ér. Mert itt csak az angol bankok által kiadott kártya ér. És ezért se telefonon, se online nem tudunk biztosítást kötni. Csak személyesen. Amit viszont egyáltalán nem lehet csinálni. Ja és az angol kártyámra meg két hete várunk és még nem jött meg (azt mondták max 10 nap), mert azt kértem ne postázzák, hanem majd bemegyek érte, és ez megint bonyolítja a dolgokat, ezért így tovább tart.
És akkor jött a mi megmentőnk fehér lovon (skypeon) és kölcsönadta nekünk a kártyájat és így lett biztosításunk és most Z mindjárt jön értem az autómmal. :)))
(*köszi sikesz)

No comments: