Wednesday 6 May 2009

the highlands

A nagyon hideg este után egy nedves és hűvös reggelre ébredtünk. Éjjel esett, vizes a fű, meg a sátor, de legalább most nem. Persze ettől még a reggeli, álmos készülődés csak egy kicsit lett könnyebb. A hálózsákon kívül hideg van, és a bakancs is hideg, amibe bele kell lépni, és a zuhanyzó is hideg. Ami különben annyi, hogy van egy ajtó, amin belépsz, két zuhanytálcányi a helyiség, a két fele között zuhanyfüggöny. Nem ehhez szoktunk tavaly Cornwallban... A víz meleg, és nagyon jól esik, de a másik oldalad, ahol épp nem ér a víz, nagyon fázik. És az is nagyon fura élmény, mikor látod a párát törölközés közben felszállni magadról (meg a lehelleted is). Vissza a hideg farmerba, egyréteg, kétréteg, polár. De legalább nagyjából tiszta vagyok :) Ezután jön a sátorszárítás, pakolás, reggeli... és végül még a nap is kisütött... az más kérdés, hogy mindezekkel a dolgokkal kb háromszorannyi időt töltöttünk, mint gondoltuk, és baromira nem a terv szerint haladtunk a menetrenddel. Oh well.... azért csak menjünk, aztán majdcsak odaérünk valahova.
És így csak mentünk és mentünk és mentünk... Én vezettem, és nagyon élveztem. Süt a nap, dombok-hegyek minden irányban, kanyargunk soksok kilométert... keresztül a Skót Fennföldön. Így utólag fura, mert olyan, mintha az a nap meg sem történt volna, mivel egész nap autóztunk, alig vannak képek, pedig valójában nagyon is eseménydús volt, rengeteg látnivalóval. A cél az Isle of Skye volt, az eredeti terv szerint délután már ott kellett volna túráznunk, de mivel reggel elvacakoltuk az időt, elég későn értünk a hídhoz, így változott a program.
Az Eilean Donan kastély mesebeli kis hely (és valószínűleg a legismertebb vár Skóciában - emlékeztek a Hegylakóra?). Apró szigeten csinos váracska. És persze van régesrégi sztori is hozzá, amit persze nem jegyeztem meg, mert én ilyen vagyok... a lényeg, hogy helyzetéből adódóan mindig stratégiai fontosságú volt, akárki is támadott éppen. Apálykor viszonylag könnyen megközelíthető ugyan, de dagálykor tényleg sziget, és emellett rendelkezik az összes kellékkel, ami egy jó várnak van: felhúzós híd, vastag falak... És amellett, hogy védelmi célokat szolgált, laktak is benne (sőt, ma is egy család tulajdonában van), meg is nézhettük a szobákat, és egyéb helyiségeket. Aztán mennünk kellett tovább. 

No comments: