Wednesday 18 April 2007

rázva, nem keverve

Itt ülök öltönyben (zakó a széken, ingujj feltűrve), és meleg sört iszom. Kicsit délamerikás hangulata van, eltekintve a jégtől, amivel a változatosság kedvéért én vizezem magamnak a sört. Mellettem egy arc izzad, mint a ló, mert két grínpíszes éppen interjúztatja. Azt hittem, ahhoz, hogy leszólítsak az utcán embereket, akik elküldenek a fenébe, az interjúkérdés az volna, hogy: "Mikor kezdesz?" A srác bebizonyította (szóban), hogy miért fantasztikusak a képességei. Az alapján, amit elmondott, én felvettem volna miniszterelnöknek is, de ezek itt az igazat akarják hallani:
"Igen, tudok lyukat beszélni az emberek hasába. "
"Szerintem fontos minden, ami A-val kezdődik: a zesőerdők, a málnaszörp, a világbéka."
"Van kényelmes cipőm és szeretem a helyhez kötött munkát."
"Két évig dolgoztam egy jólmenő bristoli brókercég ajtajától 6 méterre, mondjuk, hírlapterjesztőként."
Nem tudom, mennyit adhatnak nekik, de a srác jobban küzd, mint én eddig valaha. Csípőből válaszol. Most gondolkozik. Megpróbálják sarokba szorítani. Ketten kérdeznek egyszerre, de egy válaszban leszereli a támadást. Most el akarják bizonytalanítani, elmondják, mire számítson, de ő, de Ő... Ő nem hagyja. Ő kiáll mindazért, amit érez (zesőerdők, málnaszörp, világbéka), és a cél előtt megáll, kihúzza magát, megigazítja nemlétező nyaktekerészeti mellfekvencét, és úriemberként magabiztosan átsétál a célvonalon. Hogy kérdése? Hogy van-e a munkával kapcsolatban. Nézik, szúrós szemmel figyelik, a lány is és a fazon is, és megpróbálják az arca apró rezdüléseiből kiérezni, mire is gondol, mennyi tehetség és mennyi potenciál lapulhat ebben a fiatalemberben... Vajon Ő lesz-e a megjövendölt, aki véletlenül, mit is beszélek, SZÁNT SZÁNDÉKKAL ÉS CÉLTUDATOSAN(!) Leszólítja a Világbank Elnökét, Miközben az a Brunei Szultánnal és Bill Gates-szel Konferenciabeszél, és Ő lesz-e a messiás, aki egyszerre szerez 3 gazdag embert, akik megveszik neki a földet konyhakertnek, és végre betilthatják az állatpornót meg a slusszkulcsot, ki tudhatja, Ki Tudhatja, meg kell várnunk, mit reagál... és kérdez. Hihetetlen, ÉS KÉRDEZ. Nem igaz, és visszakérdez!!! És van kérdése. Magától van kérdése, véleménye, ötlete, igen. Ő az, aki egy lehet talán a sikercsapatból. Az elhivatott,
az igazi arc, a MEGAMEGÁLLíTÓEMBER. Már látom a film poszterét: The Question-Man! Ahogy ott áll a hatalmas qbetűvel széles mellkasán. A válasz tagolt, és kedves, most már sínen van tehát. Egyenesben van. Igen, ez ő, a befutó, a favorit, kenyérre kente a kérdezőket. Tehetnek neki egy szívességet. Valójában csak be kellett kerülni a sodrásba, és egy év múlva már a Szivárvány Harcos II-n szeli a nemzetközi habokat japán bálnavadászokra lesve. Talán a Zengőn is megfordul majd, igen, egész biztosan oda is elviszik, mert egzotikum, meg érdekes állatok, meg minden.
Öröm, búcsú, határozott mosoly, távozás. A kettő másik mosolyog és marad. És kibeszélik, mert így megy ez. És tanakodnak. Hihetetlen. Egy nagyváros egyik legnehezebben eladható munkáját szeretné csinálni, de ezek tanakodnak. Az okosok. Mert tudják, érzik, és kimondják a frankót. Hála az égnek, jó nevelést kaptak, és Bölcsek lettek az évek során. Tuti van kövük is.
A söröm meg elfogyott, mert egyelőre szegény az eklézsia- kis sör kis hepi.

2 comments:

Anonymous said...

ez jó, ez megint nagyon jó ....egy elfogult, aggyuk oda egy úúúságnak
ja, és én a másik anonimomus, nem az a tegnapi

Anonymous said...

Egyre jobbak vagytok! Csak így tovább!