Wednesday 3 October 2007

romantika, hoditas es hosok

Szombaton vegre eljutottunk Bath-ba, ami ugyan itt van egy kopesre, de eddig meg csak atutaztunk rajta.
A Jane Austen Centerben kezdtuk egy kis meglepetessel, mert ugyan nem latszik rajta, de Ibi is oregszik. Meghallgattunk egy eloadast Jane eleterol egy jofej nenitol, vegigjartuk a muzeumot, aztan beoltoztettek a fiatalokat, akik olyan szepek lettek, hogy csuda, es meg a nap is kisutott egy kicsit a kedvukert.
Aztan persze felhos lett megint, meg kicsit szemerkelt is, de ilyesmik mar nem tudnak minket elriasztani, setaltunk a belvarosban, megneztuk a folyot, a katedralist, ami gyonyoru, aztan mar nagyon ehesek voltunk, es elkezdtuk kutatni Anglia legoregebb kocsmaja utan, mert Z hallott valamit a kollegaitol, hogy itt van valahol a kornyeken. Aztan kiderult, hogy egyaltalan nem, igy csak ettunk szendvicset, hogy tuleljuk, dobtunk be penzt Lou-nak (hogy o is tulelje, mert kiderult, hogy fizetni kell a parkolasert), es sorbanalltunk, hogy megnezzuk Bath legnagyobb nevezetesseget, a Romai Furdot.
A furdo nem csak azert nagy dolog, mert Bath kicsi, es mert kozel van. Britannia egyetlen melegvizu forrasa kore epitettek a romaiak Eszak-Europa legpazarabb templom-furdojet. Az elso szentelyt a keltak epitettek itt, Sulis istenno tiszteletere, akit a romaiak Minervanak hivtak. Ennek ellenere a falu romai neve Aquae Sulis (Sulis vizei) volt. A furdot kozel 400 evig hasznaltak a romai hoditas alatt, majd a romaiak kivonulasa utan sokaig nem hasznaltak, az epuletek rombadoltek, a forras eliszaposodott. Vegul a 15. szazadban emeltek kore ismet epuletet, majd a 19. szazadban tartak fel a romai maradvanyokat, es nyitottak meg a nyilvanossag elott is. Mi meg orulunk neki.

3 comments:

Anonymous said...

Kár, hogy Ti nem öltöztetek be, nagyon tetszik. :)

vik said...

nem lehetett sajnos, két emberre tudtam csak lefoglalni, úgy be voltak ütemezve :(

Anonymous said...

Nekem is nagyon tetszett, különleges élmény volt és igazi meglepetés! Köszönöm szépen!