Thursday 28 August 2008

gyongyok

"A legszebb és legédesebb napok nem azok, melyeken valami nagyszerű, vagy csodálatos, vagy izgalmas dolog történik, hanem azok, amelyek egyszerű, kicsi örömöket hoznak, amik úgy követik egymást lágyan, mint ahogy gyöngyszemek peregnek le a zsinórról."
Szoval az edes napok es egyszeru, kicsi oromok erdekeben tegnap (Hajnineni utan szabadon) szilvas-nektarinos pitet sutottem. Finom. Talan picit lehetne edesebb.

hozzavalok
* 3 tojas
* fel citrom
* 20 dkg cukor
* 1 dl olaj
* fel dl viz
* vaniliascukor
* 20 dkg liszt
* fel csomag sutopor
* gyumolcs - amihez kedved van (vagy ami epp van), a szilva es a meggy nagyon jo bele

elkeszites
Valaszd kette a tojasokat. A feherjet kis citromlevel habba verjuk, a sargakat kikeverjuk a cukorral, vaniliascukorral, majd hozzaadjuk az olajat es a vizet. A cukros keverekhez fokozatosan hozzaadjuk a lisztet es sutoport, majd ovatosan belekeverjuk/razogatjuk a habot is. Kivajazott es -lisztezett tepsibe ontjuk, es alaposan megszorjuk a (falatnyi darabokra vagdosott) gyumolccsel. Nyugodtan rakj ra nagyon sokat, el fog veszni a tesztaban, meg kell is, hogy ne legyen nagyon szaraz. 180 fokos sutoben kb 20 perc - es nem szabad nyitogatni, mert osszeesik!
Meg melegen szord meg a tetejet extra vaniliascukorral es vagdosd kockakra.

Ez egy eleg kis adag, nekem 15 kocka lett belole, de persze konnyeden meg lehet duplazni a mennyisegeket. Es nem lehet elrontani - en tegnap szepen kifelejtettem a tojasszetvalasztos lepest es rogton kevertem a cukorral, de igy is szepen feljott, talan nem lett annyira konnyu, levegos a teszta.
Gondolkozom rajta, hogy legkozelebb belereszelem a citrom hejat is, hogy kevesbe legyen vanilias, jobban gyumolcsos.

No comments: