Monday, 4 August 2008

trainspotting

[unalmas, szurke hetfo van, dolgozni nincs kedvem, szoval inkabb akkor irok. olyan, mintha meg reggel lenne, pedig tokjo, mar csak par ora, es mehetek haza.]

Gondolom mindenki hallott a Trainspottingrol - ha mast nem is, a film annak idejen eleg nagy port kavart. Kicsit naturalis, szokimondo, egyedi. En eleg keson lattam, valamikor a foiskola alatt, es bar a sztorirol homalyosak voltak az emlekeim (van egy olyan gyanum, h elaludtam rajta), megis megfogott. A konyvaddikciomat meg ismerjuk ugye, szoval mikor a kedvenc charity konyvesboltomban a sarkon, a harom konyvet egy fontert kosarban meglattam, egy percig sem gondolkoztam, pikkpakk talaltam masik kettot melle. :)
A Trainspotting nem regeny, hanem novellaskotet. Az egyes fejezetek nem kapcsolodnak szorosan egymashoz. Egy barati tarsasagrol szol mind (es a legtobb Marc Rentonrol, mondjuk, hogy o a foszereplo), de nincs minden sztori idorendben, es neha a fantaziankra van bizva, hogy ket epizod kozott mi is tortenhetett. Mint ahogy arra sem mindig konnyu rajonni, hogy ki is beszel - szinte minden fejezet egyes szam elso szemelyben irodott, de a meselok valtoznak. Es Irvine Welsh zsenialitasat mutatja, mennyire kidolgozottak a karakterek, mennyire egyediek - meg az elbeszelesmodjukban, beszedstilusukban is. Ja mert igen: a helyszin Edinburgh, Skocia. Es a foszereplok is skotok. Nagyon skotok. Es a kony is skotul van. Vagyis angol skotul.
Szerintem nem volt meg ilyen konyv, amit ennyire lassan tudtam csak olvasni, minden mondatot megragni, mindent ketszer vegiggondolni. De nagyon jo, csak ajanlani tudom akarkinek.
"Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, Choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose fixed- interest mortgage repayments. Choose a starter home. Choose your friends. Choose leisure wear and matching luggage. Choose a three piece suite on hire purchase in a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing sprit- crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pishing you last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked-up brats you have spawned to replace yourself. Choose your future. Choose life... But why would I want to do a thing like that?"

No comments: