Friday 22 June 2007

cidermese


Kértetek, tehát akkor legyen most egy kis mese, a 'cider'ről:
Hivatalosan, az enciklopédia szerint a szájder alkoholos ital, amit főként erjesztett alamléből készül (néha körtéből). Viszont innentől elég változatos a kép: kevesebb, mint 3-tól egészen tizenakárhány százalékig terjedhet az alkoholtartalma (én pont most csíptem be kb két decitől), van friss almás és testesen borízű, aranyló kristálytiszta és felhősen homályos.
Csak az almákról regényt lehetne írni, mert állítólag több száz kizárólag cider alma van, de ettől megkíméllek titeket, amúgy se tudok róla sokat. A készítés során az almát ledarálják (van olyan, hogy cidermalom - elég komolyan veszik :)), szűrik, ilyesmi, majd alacsony hőmérsékleten (4-16°C) erjesztik. Ettől az erjedés tovább tart, és jobban megmarad az almaíz. Olvastam azt is, hogy vannak benne fenolok meg anioxidánsok, és ezért jó nekünk, mert egészséges (de leginkább jó nekünk, mert finom). Az angolok el se tudják képzelni az életüket nélküle, vannak fesztiválok, párolnak belőle almabrandy-t (Calvados), és bármilyen alkalomkor isszák.
Nagyon frissítő, vannak benne buborékok, de nem sok, csak épp, hogy megbizsergetnek, és, és... És most jöttem rá, hogy ittunk már korábban is ilyet. A baszk kirándulásunk során SanSebastianban a kocsmában ezt csorgattak magasról a poharunkba.
Itt eddig nagyrészt a boltit ittuk, meg csapoltat, de az is a boltira hajazott, és nagyon szeretjük. Kommersz ízlésünk van persze, mert az ínyencek a termelőire esküsznek. Amit kóstoltunk is múlt hétvégén, és az egyik nem volt annyira jó, a másik meg jó volt, de teljesen más, mint amit megszoktunk.
Későre jár, és nekem már nem jut eszembe semmi értelmes, úgyhogy a lényeg: a cider jó, a cider változatos, a cider finom, gyertek, igyátok!

1 comment:

Anonymous said...

ne hagyjátok megmelegedni, jövünk!!! (No azért még nem holnap!)